top of page

UE pune capat masurilor de ajutor pentru consumatori, in contextul crizei energetice



Un raport al Comisiei Europene recomanda Romaniei sa renunte la plafonarea pretului la energie, pana la finalul anului 2023. Comisia Europeana a abordat in cadrul raportului si ajutoarele pe care Guvernul le acorda persoanelor vulnerabile. Comisia a decis sa puna capat ajutorului pentru consumatorii afectati de criza energetica.


Comisia Europeana inceteaza ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de energie

Comisia Europeana a declarat ca a decis sa nu prelungeasca masurile de urgenta introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de cresterea preturilor la energie, adaugand ca aceste masuri au contribuit la calmarea pietelor energetice europene.

La sfarsitul anului 2022, Uniunea Europeana cu 27 de membri se afla in mijlocul unei crize energetice acute, alimentata de invazia Rusiei in Ucraina, statele membre alocand atunci sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare si subvenții pentru a face fata crizei.

Comisia confirma ca nu va propune o prelungire a acestor masuri de criza”, a precizat aceasta intr-un comunicat, amintind ca acestea includ masuri de reducere a cererii de energie electrica, plafoane de venituri pentru centralele electrice si reguli de stabilire a preturilor cu amanuntul.

Aceasta a adaugat ca preturile la electricitate au scazut acum la mai putin de 80 EUR/MWh, iar preturile la gaze nu numai ca au scazut, dar s-au si stabilizat, in masura in care varfurile de pret la electricitate observate de-a lungul anului 2022 sunt considerate „mai putin probabile sa apara in iarna urmatoare”.

De asemenea, Comisia a precizat ca unele aspecte ale masurilor de urgenta au fost incluse in propunerile sale de ajustari structurale pe termen mai lung in ceea ce priveste proiectarea pietei energiei electrice.

Propunerile respective au ca scop incercarea de a creste utilizarea contractelor de energie electrica cu pret fix, de a proteja consumatorii de varfurile de pret si de a accelera trecerea la energia regenerabila.

Toate ajutoarele persoanelor vulnerabile vor duce la cheltuieli in valoare de 0,3% din PIB anul acesta. Deficitul bugetar ar putea atinge aproape 5% din PIB, estimeaza Comisia.


Comisia Europeana recomanda Romaniei renuntarea plafonului preturilor la energie si gaze

Comisia Europeana recomanda Romaniei masuri pentru reducerea deficitului bugetar, iar o prima masura ar fi eliminarea plafonului preturilor la energie si gaze.

In raport se recomanda sa se ia masuri concrete pentru a reduce deficitul bugetar, iar una dintre aceste masuri este eliminarea treptata a plafonului preturilor la energie electrica si gaze naturale.

"In ultimii ani, politica fiscala a ajutat economia sa absoarba socurile. Stimulente fiscale importante, pachete fiscale de mare amploare au fost introduse in ultimii doi-trei ani, initial pentru a proteja economia impotriva consecintelor generate de pandemie, iar apoi pentru a proteja populatia impotriva socului energetic.

In timp ce unele dintre aceste masuri au fost necesare si au contribuit la impresionanta economie a Romaniei rezistenta la socuri, in special in perioada pandemiei, masurile de sustinere a economiei in timpul socului preturilor la energie ar fi putut fi mai bine directionate (de exemplu, exista un plafon universal pentru gazul preturilor la gaze, iar majoritatea masurilor au fost prelungite pana la sfarsitul anului 2025).

In plus, cea mai mare parte a masurilor fiscale a fost orientata catre protejarea gospodariilor impotriva diferitelor socuri, ceea ce a contribuit la mentinerea unui consum privat ferm si a sectoarelor netranzactionabile (constructiile, in special).

(…) Cu toate acestea, unele semne de supraincalzire a economiei au inceput sa apara pe parcursul anului, ceea ce a dus la o noua extindere a deficitului de cont curent. Deficitul public general a ramas ridicat, la 6,2% din PIB in 2022, contribuind in mod semnificativ la deficitul mare de cont curent”, arata raportul Comisiei Europene.


Energia verde, foarte importanta pentru Romania

Totodata, oficialii de la Bruxelles spun ca impactul socului energetic asupra economiei ar trebui sa se diminueze treptat.

Recomandarea Comisiei este sa existe o absorbtie a fondurilor europene mai buna, adica adoptarea jaloanelor asumate in PNRR.

De asemenea, oficialii spun ca Romania ar trebui sa grabeasca tranzitia spre o economie verde.

Viitorul pare destul de incert din punct de vedere energetic pentru consumatorul de rand, motiv pentru care este momentul ideal sa ne gandim la solutii alternative pentru a atenua socul eliminarii acestor plafonari. Pentru cei care locuiesc la bloc, sau acoperisul casei nu este adecvat pentru montarea de panouri fotovoltaice, solutia ar fi investitia intr-un parc fotovoltaic. Astfel, nu numai ca vei avea ocazia sa iti reduci pana la 0 facturile la energie, dar vei obtine chiar si profit pentru o lunga perioada de timp.

Este timpul sa ne orientam spre viitor, iar acest viitor este reprezentat de energia verde.

Comments


bottom of page