top of page

România, lider în dezvoltarea rapidă a proiectelor de energie regenerabilă: doar 2,5 ani, comparativ cu 7-8 ani în Grecia și Bulgaria


România, într-un moment favorabil pentru energia regenerabilă: șansa de a accelera proiectele și de a valorifica resursele hidro și pe gaz.

„România are un potențial semnificativ nevalorificat. Ne dorim energie regenerabilă rapid, nu doar pentru că este verde sau sustenabilă, ci pentru impactul economic imediat. Datele Eurostat arată că România este în top la viteza de dezvoltare a proiectelor, cu o medie de 2,5 ani, față de 7-8 ani în Grecia și Bulgaria, țări care ne depășesc la resurse regenerabile. Este esențial să folosim acest avantaj competitiv pentru a reduce prețurile energiei și a crește competitivitatea națională. Toți trebuie să contribuim la acest efort, deoarece energia este fundamentală pentru viitorul economic al României,” a declarat Cătălin Stancu, associated expert la Horváth.

Andrei Manea, director de dezvoltare la OX2 România, subliniază că, deși România este ușor întârziată în dezvoltarea energiei regenerabile, traversează o etapă promițătoare, cu intrări de noi companii pe piață și investiții importante. „Noile dezvoltări au început în 2021-2022, iar proiectele eoliene necesită cel puțin doi ani pentru implementare, mai mult decât cele solare. Deja avem investitori care au început construcția, în special pe segmentul solar. Cred că în următorii ani vom adăuga 2-2,5 GW în piață, în principal prin proiecte mari,“ a declarat Manea.

Transformarea consumului de energie într-unul inteligent, sincronizat cu momentele de producție, și investițiile eficiente în soluții de stocare sunt esențiale pentru a valorifica energia regenerabilă ca o sursă accesibilă și sustenabilă. „Atâta timp cât adoptăm aceste măsuri, energia regenerabilă rămâne o opțiune economică avantajoasă,” subliniază specialiștii din domeniu.

Sursa: ziare.com

תגובות


bottom of page