Conform proiectului revizuit al Planului National Integrat Energie-Schimbari Climatice, publicat de Ministerul Energiei, Romania si-a crescut obiectivul pentru energia provenita din surse regenerabile de la 36,2% la 38,3% din consumul final brut pana in 2030.
In cea de-a doua versiune a PNIESC sunt incluse 89 de politici si masuri aditionale cu scopul de a spori contributia surselor regenerabile de energie (SRE), de a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera (GES) si de a implementa solutii inovatoare in toate domeniile economice.
Printre obiectivele principale ale planului se numără:
Scaderea emisiilor nete de gaze cu efect de sera (GES) cu 85% pana in 2030 fata de nivelurile din 1990 si obtinerea neutralitatii climatice inainte de 2045, depasind termenul initial stabilit pentru 2050.
Pana in 2030, se urmareste cresterea proportiei surselor regenerabile la 38% din consumul final brut de energie, cu o atentie deosebita acordata energiei eoliene, solare si biomasei.
Prin actualizarea Planului National Integrat Energie-Schimbari Climatice, Romania a facut un pas important in lupta impotriva schimbarilor climatice. Standardele au fost imbunatatite, iar obiectivele ambitioase au fost asumate, in cadrul unei strategii de dezvoltare durabila ce se bazeaza pe tehnologii inovatoare si investitii semnificative in energia regenerabila. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat ca acest plan reflecta angajamentul de a atinge neutralitatea climatica pana in 2045, contribuind la un viitor mai sigur, mai verde si mai competitiv pentru Romania si Europa, conform unui comunicat emis de minister.
In planul actualizat sunt prevazute actiuni pentru scaderea emisiilor in domenii cheie cum ar fi energie, transport, locuinte si industrie, si se propune adoptarea unor tehnologii avansate, precum utilizarea hidrogenului regenerabil si eficientizarea energetica.
Sursa: hotnews.ro
Comments