top of page

Parcuri fotovoltaice in Romania. Legislatie aplicabila


In ultima perioada, in Romania, se observa o crestere semnificativa a proiectelor referitoare la constructia de parcuri fotovoltaice, datorita dezvoltarii sectoarelor energiei si constructiilor. Aceste proiecte se concentreaza pe utilizarea energiei regenerabile si au devenit tot mai numeroase. Energia solara reprezinta una dintre cele mai accesibile resurse energetice din tara, ceea ce favorizeaza dezvoltarea acestor parcuri fotovoltaice.

Tehnologia din domeniul energiei solare se afla intr-o evolutie continua, ceea ce a dus la reglementarea legala a proiectelor de energie solara in Romania. Principala legislatie aplicabila este reprezentata de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru parcurile fotovoltaice in Romania, care a fost recent modificata prin Legea nr. 21/2023. Aceasta modificare are ca scop accelerarea dezvoltarii parcurilor fotovoltaice si a energiei verzi in Romania. Prin intermediul Legii nr. 21/2023, se detaliaza procedura si documentatia necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru parcurile fotovoltaice din Romania. Este important de mentionat ca legislația trebuie corelata si interpretata in conformitate cu celelalte dispozitii legale in vigoare.

De asemenea, cu dezvoltarea proiectelor de energie verde in Romania, se remarca faptul ca noile reglementari aduc beneficii investitorilor care doresc sa dezvolte lucrari de constructii si parcuri fotovoltaice. Legea nr. 21/2023 elimina cerinta pentru planul urbanistic zonal in cazul parcurilor fotovoltaice de pe terenuri agricole extravilane cu o suprafata de pana la 50 de hectare, situate in afara zonelor construibile si cu clase de calitate a solului III, IV sau V.

In contextul dezvoltarii unui parc fotovoltaic in Romania, investitia financiara poate fi semnificativa si poate implica surse diverse de finantare, precum credite bancare sau fonduri europene.

Commenti


bottom of page