top of page

Mituri despre energia regenerabila

De la „energia solara e prea scumpa”, „energia solara nu e eficienta decat in zonele cu multe zile insorite ntr-un an”, pana la eolienele „omoara balenele”.


Miturile legate de energia regenerabila sunt frecvent abordate in discutiile online legate de mediu si pot deveni subiecte complicate. Aceasta complexitate poate aduce confuzie si poate permite raspandirea de informatii incorecte. In acelasi timp, odata cu scaderea costurilor si cresterea ponderii energiei eoliene si solare in productia totala de electricitate, grupuri cu interese divergente, precum companiile si organizatiile dependente de combustibilii fosili, pot sustine dezinformări pentru a intarzia tranzitia catre sursele de energie curata.

In 2022, energia eoliana si cea solara au depasit orice alt tip de energie in Uniunea Europeana, atingand o cota de piata de 22,3%. Aceasta cifra a depasit procentele inregistrate de energia nucleara (21,9%), gazul natural (19,9%) si energia hidro (10,1%).


Avand in vedere tendinta de scadere a procentului de energie nucleara si volatilitatea aprovizionarii cu gaz natural, atingerea tintei recent revizuite de 42,5% energie din surse regenerabile in Europa pana in 2030 nu ar fi realizabila fara o crestere semnificativa a cotei de energie eoliana si solara.

Afirmatii precum "energia solara este prea costisitoare," "energia solara este eficienta doar in regiunile cu mult soare pe parcursul anului," sau afirmatii neobisnuite, cum ar fi cele facute de fostul presedinte al SUA, Donald Trump, care sustinea ca turbinele eoliene de pe coasta SUA duc la moartea balenelor in numar fara precedent, ilustreaza persistenta miturilor legate de energia regenerabila in discutiile publice.


Mit: Energia solara este prea scumpa

Unul dintre miturile cele mai raspandite despre energia solara sustine ca aceasta ar fi prea costisitoare atat in ceea ce priveste instalarea, cat si intretinerea sistemelor fotovoltaice. Cu toate acestea, afirmatia respectiva nu mai este valabila. De-a lungul anilor, costul energiei solare a inregistrat o scadere semnificativa, devenind mai accesibil pentru numeroase gospodarii, intreprinderi si investitori, ceea ce o face atat de atractiva in ce priveste investitiile. Mai mult, costul energiei solare a scazut cu 89% in ultimul deceniu, datorita progreselor tehnologice si cresterii productiei, cu perspective de reducere continua a costurilor.

Pe langa aceasta, exista state care ofera stimulente pentru persoanele care instaleaza panouri solare. De asemenea, unele companii ofera optiuni de inchiriere care reduc costurile initiale de instalare. Aceste masuri fac ca energia solara sa devina din ce in ce mai accesibila pentru consumatori si sa reprezinte o investitie inteligenta pe termen lung.


Mit: Energia solara nu este eficienta in zonele cu putin soare

Un alt mit referitor la energia solara afirma ca aceasta nu este eficienta decat in regiunile cu soare tot timpul anului. Cu toate acestea, aceasta alegatie nu mai corespunde realitatii. Panourile solare pot genera electricitate chiar si in zilele noroase. Germania, de exemplu, reprezinta un exemplu notabil in productia de energie solara la nivel global, chiar daca primeste mai putina lumina solara decat majoritatea regiunilor din SUA.

Tehnologia folosita pentru producerea energiei solare s-a imbunatatit semnificativ de-a lungul anilor, permitand stocarea excesului de energie pentru a fi utilizat ulterior. Aceasta evolutie tehnologica inseamnă ca, chiar si in perioadele cu lumina solara redusa, energia solara poate sa furnizeze energie pentru locuinte si afaceri.

Ca urmare, in tarile cu niveluri ridicate de surse regenerabile, intreruperile in alimentarea cu energie electrica au fost semnificativ reduse. Tehnologia avansata a energiei solare si capacitatile de stocare au contribuit la asigurarea unei aprovizionari mai fiabile, chiar si in perioadele cu lumina solara redusa.

Atunci cand analizăm statistici legate de fiabilitatea retelei electrice din tarile cu surse regenerabile semnificative, putem observa ca unul dintre indicatorii principali folositi pentru a evalua fiabilitatea retelei este durata medie a intreruperilor de curent experimentate de fiecare consumator pe parcursul unui an. Germania, unde sursele regenerabile furnizeaza aproape jumatate din productia de energie electrica, se bucura de una dintre cele mai fiabile retele electrice din Europa si chiar din lume. In 2020, aceasta valoare a fost de doar 0,25 ore in Germania. In Europa, doar Liechtenstein (0,08 ore), Finlanda si Elvetia (0,2 ore) au avut intreruperi mai scurte. In 2020, 38% din productia de energie electrica din Europa provenea din surse regenerabile.


Donald Trump si afirmatiile sale legate de eoliene si balene In mediul online, pe langa mituri, pot circula si informatii neadevarate legate de energia eoliana. Un exemplu notoriu de astfel de informatii a fost promovat de fostul presedinte american, Donald Trump. Acesta a facut afirmatii cel putin neobisnuite, sustinand ca turbinele eoliene de pe coasta SUA ar avea un impact negativ asupra balenelor, provocand moartea unui numar "fara precedent" de astfel de exemplare. Cu toate ca aceste declaratii nu sunt sustinute de dovezi stiintifice, ele au devenit virale pe retelele de socializare, un fragment din discursul sau adunand peste 9 milioane de vizualizari. Potrivit datelor furnizate de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA), nu exista dovezi care sa sustina afirmatia lui Donald Trump cum ca turbinele eoliene offshore provoaca moartea balenelor. Oficialii americani de la NOAA au examinat post-mortem, incepand cu anul 2016, aproximativ 90 de balene cu cocoasa gasite moarte aproape de coasta SUA. Concluzia a fost ca aproximativ 40% dintre decese au fost legate de interactiunea umana, cum ar fi, balenele care s-au incurcat in plasele de pescuit sau au fost lovite de navele care calatoreau prin zonele lor de hranire. In restul cazurilor investigate de NOAA, au fost enumerati alti factori ca posibile cauze ale decesului, inclusiv leziuni ale organelor provocate de paraziti sau infometare. Pe de alta parte, multe alte zone cu un numar semnificativ de parcuri eoliene nu au inregistrat o crestere a mortalitatii balenelor. De exemplu, Regatul Unit gazduieste cele mai mari patru parcuri eoliene din lume, dar nu s-a stabilit in mod concludent nicio legatura intre acele parcuri si esuarea balenelor cu cocoasa.

Sursa: republica.ro


Comments


bottom of page