top of page
W4 Energy

Industria energiei solare, o EXPANSIUNE istorica

Potrivit noului raport "Perspectivele Globale ale Pietei Energiei Solare 2023-2027", anul 2022 va fi consemnat in analele recente ca un an semnificativ pentru energia solara, datorita inregistrarii celei mai mari cresteri de capacitate energetica. Aceasta evolutie este pusa pe seama cresterii preturilor la energie, stabilizarii lantului de aprovizionare si implementarii programelor de redresare dupa pandemie.

ESMAP (Potentialul Global de Energie Fotovoltaica pe Tara) pentru Romania ofera o estimare de 3,574 kWh/m2 pe zi, situandu-ne pe pozitia 182 i acest clasament. In ansamblu, perspectiva energiei solare in Romania este incurajatoare.

Sectorul energiei solare se afla intr-o crestere continua, cu un numar de 20.000 de producatori de energie electrica din surse solare inregistrat in Septembrie 2022. In diverse regiuni ale tarii au fost construite numeroase parcuri solare si instalatii fotovoltaice. Interesant este faptul ca un hectar de teren echipat cu panouri solare poate produce in medie 1252 MWh de energie electrica pe parcursul unui an in Romania.

In anul 2022, la nivel global, au fost adaugate 239 GW de capacitati solare noi, stabilind un nou record istoric si inregistrand o impresionanta rata anuala de crestere de 45%, cea mai ridicata din 2016. Ca rezultat, capacitatea totala instalata de energie solara la nivel mondial a depasit pragul de 1 TW la inceputul anului 2022 si a crescut la aproape 1.2 TW pana la sfarsitul anului, cu o crestere de 25% fata de nivelurile din 2021.

Desi, in fiecare ora, Pamantul primeste o cantitate de energie suficienta pentru a sustine consumul global pe parcursul unui an, in prezent reusim sa transformam in energie electrica doar o mica parte din aceasta resursă solara disponibila. Cu toate acestea, pe viitor, suntem in masura sa optimizam si sa utilizam din ce in ce mai eficient această resursa, cu costuri semnificativ mai reduse in comparatie cu energia conventionala.


Investitia in sisteme fotovoltaice devine imperativa

In cursul anului 2022, perturbarile semnificative din lantul de aprovizionare, efectele inca prezente ale pandemiei COVID-19 si presiunea inflationista, amplificate in parte de conflictul din Ucraina, au condus la prima crestere a costului nivelat al energiei electrice (LCOE) in sectorul solar in peste un deceniu.

Concret, in contextul industriei solare, pretul polisiliciului a inregistrat o traiectorie ascendenta in ultimii doi ani, atingand un nivel maxim de aproximativ 38 USD/kg in decembrie 2022, comparativ cu putin sub 10 USD/kg la inceputul anului 2021, potrivit datelor furnizate de BloombergNEF. De asemenea, preturile altor materiale din intregul lant de productie au cunoscut o crestere rapida.

Cu toate acestea, chiar si in aceste circumstante, energia solara ramane mai accesibila decat noile surse de combustibili fosili si energia nucleara. In plus, preturile materiilor prime au inceput deja sa scada in ultimele luni si se preconizeaza ca vor reveni in mare masura la nivelurile pre-pandemice in viitorul apropiat.

Cheia pentru asigurarea prosperitatii economice, durabilitatii si sanatatii mediului, concomitent cu crearea de noi locuri de munca cu impact semnificativ la nivel local si cu oferirea unei mai mari autonomii energetice, inclusiv reducerea saraciei energetice, consta in implementarea unui sistem energetic eficient, fundamentat pe surse regenerabile si gratuite, precum energia solara.

Obiectivul nostru national vizeaza eliminarea treptata a utilizarii carbunelui pentru productia de energie pana in 2032, ceea ce se estimeaza ca va stimula adoptarea energiei durabile, in special a turbinelor eoliene si a sistemelor solare fotovoltaice. Conform estimarilor efectuate de compania de analize "Global Data", capacitatea fotovoltaica a Romaniei este proiectata sa cunoasca o crestere semnificativa intre 2021 si 2030, evoluand de la 1,39 GW in 2020 la 4,25 GW in 2030.

In comparatie cu alte tehnologii de producere a energiei electrice, energia solara se evidentiaza prin expansiunea sa inegalabila. In ultimul an, energia solara fotovoltaica a reprezentat doua treimi din totalul noilor capacitati de energie regenerabila instalate, inregistrand cea mai mare rata de crestere (24%) in cadrul productiei de energie electrica in toate tehnologiile de generare. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul ca energia solara acopera doar 4,5% din cererea globala de energie electrica, in timp ce peste 70% din aceasta cerere este satisfacuta de surse neregenerabile.


Perspective pentru Romania

Perspectiva energetica solara din România este una promitatoare, reflectand progrese semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste dezvoltarea si implementarea sistemelor solare in tara. Acest trend include:

  1. Construirea diverselor parcuri solare si instalatii fotovoltaice in diverse regiuni ale tarii, contribuind astfel la cresterea capacitatii de productie a energiei solare.

  2. Guvernul roman a adoptat politici si masuri pentru a promova energia regenerabila, inclusiv energia solara, prin intermediul schemelor de sprijin si stimulente.

  3. Potentialul solar al Romaniei este semnificativ, beneficiind de conditii climatice favorabile si nivele inalte de radiatie solara.

In contextul consumului energetic al Romaniei, care este in medie de aproximativ 2600 kWh/an per persoana, necesarul anual total de energie electrica pentru o populatie de 19 milioane de locuitori se ridica la aproximativ 50 TWh. Aceasta se traduce intr-o cerinta medie de putere de 5700 MW pe parcursul unui an (calculata impartind necesarul anual de energie la numarul total de ore intr-un an).

Un prim indicator al potentialului energetic al tarii este iradierea orizontala globala (G.H.I.), masurata in kWh/m2. Aceasta valoare reprezinta media zilnica a energiei solare primite de 1 m2 de teren orizontal si este calculata la nivelul intregii tari.

Potrivit ESMAP (Global Photovoltaic Power Potential by Country), pentru Romania, aceasta valoare este de 3,574 kWh/m2 pe zi. Desi initial aceasta poate parea o pozitie mai putin optimista, tara se afla pe locul 182 din 191 de tari si teritorii incluse in acest clasament. Totusi, o analiza mai detaliata releva ca, prin utilizarea doar a 0,22% din suprafata nepopulata a Romaniei, cu ajutorul sistemelor fotovoltaice, s-ar putea acoperi intregul necesar national de energie electrica.

Un alt factor crucial in evaluarea potentialului neexploatat al energiei fotovoltaice intr-o tara este reprezentat de suprafata echivalenta pentru panouri solare (PV). Acesta indica procentul din terenul total al tarii care ar putea fi utilizat pentru a genera intreaga cantitate necesara de energie electrica prin intermediul instalatiilor fotovoltaice. Desi reprezinta o conventie cu caracter teoretic, acest indicator furnizeaza o perspectiva simpla si clara asupra potentialului real al energiei solare intr-o tara. Conform datelor furnizate de Global Solar Atlas, realizat de compania SOLARGIS, zona 1, cunoscuta sub numele de "zona de potential maxim" constituie aproximativ 75,8% din intreaga suprafata a Romaniei. Aceasta inseamna aproximativ 180,000 km² din totalul de 237,547 km² al tarii si reprezinta suprafata in care se poate eficientiza instalarea de panouri solare, excluzand suprafetele acoperite de paduri, corpuri de apa, zonele urbane sau industriale, terenurile foarte inclinate sau cele aflate la o distanta semnificativa de centrele de activitate umana. Mai mult, fiecare hectar de teren echipat cu panouri solare are potentialul de a genera in medie 1252 MWh de energie electrica pe parcursul unui an in România. In acest context, prin utilizarea acestei relatii direct proportionale in ceea ce priveste suprafata (exprimata in hectare), este posibil sa calculam potentialul fotovoltaic neexploatat al tarii, luand in calcul suprafata necesara pentru a produce intreaga cantitate de energie electrica necesara. In ansamblu, perspectiva energiei solare in Romania este una pozitiva, cu un sector in crestere constanta si cu potentialul de a juca un rol esential in mixul energetic al tarii, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Perspective pentru anul 2023 si dincolo de acesta

Numerosi experti din sfera energiei solare manifesta incredere intr-o crestere semnificativa in 2023, urmand un an exceptional precum 2022. Intrebarea cheie este mai degraba in legatura cu nivelul acestei cresteri, luand in considerare graficul de mai jos, care ilustreaza pozitia dominanta a energiei solare in anul precedent.

Conform raportului "Global Market Outlook for Solar Power" scenariul mediu indica o estimare de 341 GW de capacitati solare noi instalate la nivel mondial in 2023, reflectand o crestere impresionanta de 43%. Se speculeaza chiar ca aceasta crestere ar putea depasi pragul de 400 GW, avand in vedere imbunatatirea conditiilor de pe piata.

Perspective pentru urmatorii patru ani sugereaza o continuare a implementarii energiei solare, cu adaugarea a 401 GW in 2024 si atingerea unei piete solare de 617 GW in 2027. Astfel, capacitatile totale in functiune vor depasi pragul de 2 TW inainte de inceputul anului 2025 si vor creste la 3,5 TW pana la sfarsitul anului 2027. Aceste proiectii evidentiaza o expansiune semnificativa a capacitatilor solare la nivel global.

Conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), in anul 2023 se preconizeaza ca vor fi investite aproximativ 380 de miliarde de dolari in energie solara, depasind pentru prima data investitiile in industria petroliera. Fiecare criza prezinta caracteristici distincte si, in timp ce pandemia COVID-19 a generat dificultati in eforturile de combatere a schimbarilor climatice, criza energetica recenta a avut un efect contrar, concentrand atentia asupra surselor regenerabile de energie. In acest context, energia solara a devenit un fundament esential in reducerea dependentei de sursele de energie derivate din combustibili fosili.

Sursa: gandul.ro

129 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page