Autoritatile romane anunta introducerea unei noi taxe incepand cu 1 octombrie anul acesta. Initial, contribuabilii nu vor fi nevoiti sa plateasca aceasta taxa, insa ea va fi evidentiata pe factura lunara.Scopul acestei taxe este pentru a incurajara investitiile in energia regenerabila.
De la 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrica din Romania vor adauga o noua taxa, numita contributia CfD, pe facturile consumatorilor. Aceasta taxa este destinata sa finanteze un mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, avand ca principal obiectiv sustinerea investitiilor in energie regenerabila.
Cu toate acestea, in perioada in care preturile finale ale energiei sunt limitate, adica pana la 1 aprilie 2025, consumatorii nu vor resimti impactul financiar al acestei contributii, care va fi suportata de furnizori.
Introdusa printr-o decizie de guvern in aprilie 2024, contributia CfD face parte dintr-un program de subventionare creat pentru a sustine dezvoltarea energiei regenerabile in Romania. Scopul principal al acestei contributii este sa acopere costurile OPCOM si Transelectrica pentru administrarea mecanismului de sprijin. Pana la 30 septembrie 2024, valoarea exacta a contributiei CfD va fi stabilita de catre ANRE.
Chiar daca costurile initiale sunt ridicate, autoritatea a afirmat ca implementarea CfD va aduce o crestere semnificativa a capacitatii de productie a energiei regenerabile. Aceasta masura va exercita presiune asupra preturilor angro si, implicit, va conduce la scaderea costului energiei pentru consumatori.
Potrivit estimarilor, o contributie CfD de 0,2 lei/MWh ar duce la o crestere de aproximativ 6 bani pe luna in factura unei gospodarii medii cu un consum lunar de 300 kWh, adica mai putin de 1 leu pe an. In timpul perioadei de preturi plafonate, acest cost nu va fi suportat de consumatori, ci va fi acoperit de catre furnizori, ceea ce a starnit nemultumirea furnizorilor cu privire la introducerea acestei taxe in contextul preturilor plafonate. Ei au cerut ca aplicarea contributiei CfD sa inceapa dupa expirarea perioadei de plafonare a preturilor, adica de la 1 aprilie 2025.
ANRE a explicat ca nu poate modifica legislatia existenta si a solicitat furnizorilor sa evidentieze separat valoarea contributiei CfD pe facturile de energie electrica, mentionand temeiul legal si detaliile acesteia.
Sursa: capital.ro
Comments