top of page

Gigant american preia proiecte regenerabile de 2.000 MW in Romania, inclusiv pe cel de a construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.


General Atlantic, o companie americana de asset management cu active de peste 80 de miliarde de dolari, a fost infiintata acum 24 de ani de catre miliardarul si filantropul Charles Feeney, cunoscut ca pionier al luxului de calatorie duty free, decedat anul trecut la varsta de 92 de ani. Compania este in prezent in proces de preluare a fondului britanic de investitii Actis, specializat in infrastructura durabila, care are in portofoliu proiecte importante de energie regenerabila in Romania, conform informatiilor furnizate de Profit.ro.

 Actis controleaza indirect 9 companii din Romania prin intermediul unui vehicul investitional inregistrat in Luxemburg.

Cele mai importante sunt companiile care dezvolta unele dintre cele mai mari proiecte de energie regenerabila din Romania.

Printre acestea se remarca proiectul de construire a unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalata de 1.044 MW in judetul Arad, initial parte a portofoliului grupului Monsson, detinut de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark, cunoscut drept "regele eolienelor". Denumit Dama Solar, acest proiect va deveni cel mai mare parc fotovoltaic din Europa dupa finalizarea sa.

In Romania, Actis mai detine doua proiecte de parcuri eoliene: unul cu o capacitate de 600 MW amplasat in comunele Adamclisi si Deleni din judetul Constanța, si un altul cu o capacitate de 461 MW in judetul Buzau. Fondul, care va fi preluat de General Atlantic, mai are sub control o companie de servicii de foraj pentru industria extractiei de titei si gaze naturale in Romania.

Romania se afirma tot mai mult ca o destinatie de top pentru investitori in energie regenerabila, beneficiind de un potential considerabil datorat resurselor naturale variate, precum soarele si vantul. Cresterea interesului investitorilor internationali pentru proiecte majore in acest domeniu subliniaza angajamentul tarii de a transforma infrastructura energetica si de a contribui la tranzitia globala catre surse de energie mai durabile. In acest context, Romania se dovedeste a fi un mediu propice pentru dezvoltarea de parcuri eoliene si mai ales fotovoltaice, consolidandu-si astfel pozitia pe harta europeana a energiei verzi.

Sursa: profit.ro

Comments


bottom of page