top of page

Expertii avertizeaza ca preturile la energie vor exploda in 2025


Conform avertismentului emis de Agentia Internationala a Energiei, se preconizeaza o crestere semnificativa a preturilor energiei electrice incepand cu ultimul trimestru al acestui an si in 2025. Chiar daca tarifele au scazut dupa bula speculativa din 2022, se estimeaza ca acestea vor fi de doua ori mai mari anul viitor decat in perioada 2019-2020. Expertii subliniaza ca majorarea preturilor este rezultatul investitiilor necesare pentru integrarea energiei regenerabile in retelele existente.


Recent, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat ca preturile la energie pentru populatie nu vor fi majorate in 2024, deoarece exista o plafonare valabila pana in martie 2025. Cu toate acestea, Guvernul nu a implementat masuri pentru a proteja consumatorii de eventualele cresteri de preturi viitoare. Desi Romania beneficiaza de surse ieftine de energie, cum ar fi Hidroelectrica si Nuclearelectrica, modelul de piata impus de UE determina pretul energiei electrice in functie de cea mai costisitoare sursa, respectiv gazul. Consiliul si Parlamentul UE lucreaza la o reforma menita sa reduca dependenta pretului energiei de combustibilii fosili, protejand consumatorii vulnerabili si prevenind debransarile. Cu toate acestea, ceilalti consumatori vor fi supusi tarifelor de piata. Pretul de 7 lei/kWh estimat pentru 2025 indica posibile cresteri semnificative, insa chiar si preturile de 3 sau 5 lei/kWh ar putea afecta negativ multi consumatori.


Conform unei analize efectuate de Agentia Internationala a Energiei (IEA), se prognozeaza ca preturile energiei vor creste in 2025, dupa o perioada de scadere in a doua jumatate a anului 2023. In 2023, preturile la energie electrica la nivel de productie au inregistrat scaderi in multe tari fata de nivelurile record din 2022, reflectand declinul preturilor la resursele energetice precum gazele naturale si carbunele.

Conform estimarilor IEA, pretul energiei va inregistra o usoara scadere in trimestrul II al anului curent, urmand sa creasca pana la peste 100 euro/MWh in 2025.


Comentários


bottom of page