Sectorul energiei verzi cunoaste o evolutie semnificativa in Romania. In anul 2021, in tara erau inregistrati 13.600 de prosumatori, insa in doar doi ani, in 2023, acest numar a cunoscut o crestere remarcabila, ajungand la 65.000 de prosumatori, reflectand o crestere exponentiala.
Tranzitia de la sursele traditionale de energie, care polueaza, catre sursele regenerabile este un proces complex in Romania. Sistemul de transport al tarii se confrunta cu blocaje frecvente, in special atunci cand avem prea multa lumina solara sau vant. Cu toate acestea, exista inca necesitatea surselor clasice de energie pentru a asigura continuitatea furnizarii.
De asemenea, legislatia nu este intotdeauna adaptata la noile tendinte si tehnologii, iar schimbul de experienta este esential pentru a raspandi modelele de succes.
Eco-campurile organizate la Bucuresti si Ciugud de catre Freedom House Romania si Innovation Norway, alaturi de partenerii lor, au fost create cu scopul de a aduna actori din toate nivelele industriei, pentru a invata unii de la alții. Aceste evenimente permit schimbul de cunostinta atat despre succesele obtinute, cat si despre lectiile invatate din greseli.
La cele doua tabere ecologice desfasurate la Bucuresti, in perioada 25-27 septembrie, si la Ciugud, in perioada 28-30 septembrie, au participat diverse categorii de reprezentanti, inclusiv membri ai primariilor, companii private din sectorul energiilor regenerabile, jurnalisti si reprezentanti ai cooperativelor de energie.
Un oaspete special de la Innovation Norway, o tara de top in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea surselor regenerabile de energie, a fost prezent pentru a impartasi experienta si perspectivele din tara sa.
"Scopul nostru principal este sa abordam problema energetica din Norvegia, avand in vedere protectia mediului. Norvegia se remarca printr-o amprenta de carbon extrem de mica, in special cand o comparam cu tari precum Statele Unite. Aceasta performanta se datoreaza sistemului nostru modern de producere a energiei," a subliniat Sergei Faschevsky, consultant senior la Norsk Energi, in cadrul evenimentului eco-camp cu tema "Politici Publice pentru Comunitati Sustenabile Energetic" desfasurat la Bucuresti.
Norsk Energi aduce o experienta de 30 de ani in domeniul producerii de energie si reprezentantul lor a subliniat ca nici o sursa nu este neglijata. Un exemplu dat de Sergei Faschevsky este utilizarea caldurii generate de aparatele de producere a zapezii artificiale pentru incalzirea unei statiuni de ski.
Eco-campurile desfasurate la Bucuresti si Ciugud au fost parte a proiectului "Alfabetizare energetica, pentru o Romanie eficienta si sustenabila. Transfer de cunostinte si cresterea constientizarii intre Romania si Norvegia."
Primarul Ciprian Ciucu a discutat despre metodele aplicate in Sectorul 6 pentru a reduce consumul de energie din surse fosile și pentru a eficientiza utilizarea energiei in institutiile din subordine, cum ar fi gradinitele si scolile. El a mentionat si eforturile de a accesa fondurile puse la dispozitie de Guvern si Uniunea Europeana pentru tranzitia catre mobilitatea electrica, inclusiv instalarea statiilor de incarcare in parcurile publice.
Primarul comunei Ciugud, care a devenit un model pentru modernizarea si tehnologizarea comunitatii, a subliniat importanta accesarii fondurilor pentru implementarea energiilor regenerabile si necesitatea demonstrarii sustenabilitatii energetice a investitiilor. El a evidentiat, de asemenea, importanta schimbului de idei si stabilirii de legaturi intre participanti ca parte a acestor intalniri.
Alexandru Zodieru, director general al Cult Market Research, o companie specializata in cercetari de piata, a prezentat rezultatele unui studiu comandat de Freedom House Romania privind nivelul de constientizare al romanilor in ceea ce priveste eficienta energetica.
Studiul a evidentiat ca eficienta energetica este asociata cu ideea de a reduce consumul de energie, diminuarea dependentei de surse externe de energie, utilizarea dispozitivelor inteligente si minimizarea poluarii.
In plus, cercetarea a aratat ca sursele regenerabile de energie si eficienta energetica sunt subiecte de interes semnificativ pentru romani, majoritatea discutand cel putin ocazional despre aceste subiecte. Principala sursa de incredere pentru informatii pe aceasta tema sunt site-urile specializate.
De asemenea, persoanele interesate sa implementeze masuri de eficienta energetica in propriile locuinte apelează adesea la cunostintele celor care au deja experienta in acest domeniu, pentru a obtine informatii si sfaturi legate de experienta lor.
Numarul de prosumatori a crescut semnificativ in ultimii doi ani, dar pentru ca productia de energie verde sa fie eficienta, o solutie este reprezentata de gruparea in colectivitati de producatori. Cooperativa de Energie este un exemplu in acest sens, fiind prima organizatie de acest tip. Ioan Barsan a subliniat importanta investitiei in surse de energie regenerabila pentru tara sau comunitate, precizand ca aceasta poate contribui la independenta energetica si la reducerea importurilor de combustibili fosili, asigurand o securitate energetica sporita.
Proiectul "Alfabetizare energetica, pentru o Romanie eficienta si sustenabila. Transfer de cunostinte si cresterea constientizarii intre Romania si Norvegia" va continua cu Sustainable Energy Forum, programat pentru 22 noiembrie. Tema evenimentului se concentreaza pe tranzitia de la utilizarea energiei fosile la energia verde si modalitatile de modernizare a infrastructurii energetice din Romania pentru a permite o mai mare utilizare a surselor regenerabile.
Sursa: https://www.hotnews.ro/
Comments