Transformarea sistemului energetic este un proces în plină derulare în ultimele decenii, iar energiile regenerabile joacă un rol esențial. Producția de energie electrică verde este în continuă creștere la nivel mondial, iar companiile care vor deține astfel de portofolii de energie produsă vor deveni pilonii unui viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Aceste soluții vor accelera transformarea sistemelor energetice într-o producție de electricitate mai eficientă și mai accesibilă, cumulat cu măsuri de eficientizare și realizarea de sisteme inteligente și conectate la rețea, reprezintă premisele pentru un viitor sustenabil.
Rezultatul va fi o societate în care energia obținută din resurse regenerabile este disponibilă în cantități suficiente și la un preț accesibil care conectează, automatizează și electrifică în mod inteligent toate sectoarele.
O parte semnificativă a energiei electrice care va fi generată în acest scop va fi furnizată de abundența energiei solare, prin parcuri solare de mari dimensiuni, la standarde industriale și gestionate în mod inteligent.
Investiția într-un parc solar este destul de mare, ținând cont de resurse și suprafața mare de teren ce trebuie alocată, dar amortizarea se face în timp și alegând soluții pretabile care reduc costurile de întreținere.
Profitabilitatea în creștere a sistemelor solare este strâns legată și de scăderea costurilor modulelor și sistemelor. Cu toate acestea, industria puternic axată pe prețuri nu mai poate reduce cu mult costurile în acest segment. Prin urmare, inginerii își pun creativitatea în găsirea unor soluții hardware și software inteligente pentru controlul și monitorizarea instalațiilor. O altfel de soluție este managementul integrat al parcurilor fotovoltaice de la Phoenix Contact, un sistem de management pentru parcuri solare de mari dimensiuni.
Dezvoltatorii și operatorii depun eforturi ample la punerea în funcțiune a parcurilor solare. Diminuarea acestor eforturi va oferi economii care pot îmbunătăți în mod semnificativ rezultatul final. Soluția noastră reduce la aproximativ jumătate perioada de execuție și racordare la rețea a unui parc solar.
În trecut, componentele parcului trebuiau citite și conectate individual, dar prin adăugarea unui mod de detectare automată, o conexiune Plug-and-Play, înregistratorul de date programat face singur configurarea, deoarece recunoaște dispozitivele conectate după adresa Modbus. Astfel se pot înregistra economii uriașe de timp.
În general, aproximativ 20% din software-ul unui parc era pre-programat, dar inginerii de la Phoenix Contact au reușit performanța de pre-programare de până la 80% prin intermediul blocurilor funcționale și al aplicațiilor de bază prin protocolul SunSpec®.
Un alt avantaj al gestionării integrate a parcului fotovoltaic este utilizarea tehnologiei PLCnext, un sistem flexibil cu control deschis care poate integra cu ușurință standardele de comunicare adecvate. De obicei, este nevoie de mult timp pentru a proiecta o nouă strategie de rețea pentru achiziția de date sau pentru a pregăti sarcini de control pentru noile sisteme. În comparație, soluția integrată a parcului fotovoltaic dezvoltată de Phoenix Contact este concepută astfel încât 90% din planificarea existentă să poată fi transferată cu ușurință la noile proiecte solare.
Sistemul îndeplinește așteptările cele mai ridicate în ceea ce privește monitorizarea și punerea în funcțiune a parcului solar. Acesta oferă cel mai înalt grad de standardizare, fără a sacrifica flexibilitatea pe care o oferim clienților noștri în ceea ce privește conectarea la rețea și controlul instalației în funcție de proiect.
Sistemele de monitorizare convenționale tind să afișeze alarmele centralei fotovoltaice fără a le prioritiza. Ca urmare, personalul de service este adesea chemat în mod inutil și cu costuri inutile. De aceea, este deosebit de important să se măsoare procesele din sistem cât mai precis posibil și să se poată trage concluzii exacte din informațiile și valorile obținute. Soluția software trebuie să fie suficient de cuprinzătoare și de clară pentru a putea gestiona cu ușurință volumul maxim de muncă, astfel încât operarea și mentenanța centralelor fotovoltaice să se desfășoare în condiții optime reducând costurile de exploatare cu peste 40%.
Managementul integrat al parcurilor fotovoltaice de la Phoenix Contact oferă soluția pentru un randament maxim și cea mai mare siguranță posibilă. Acest lucru se realizează printr-un concept integrat, de la comunicarea datelor la gestionarea alimentării și până la vizualizare. Pentru operatorii și investitorii de parcuri solare, automatizarea inteligentă și instrumentele de vizualizare cuprinzătoare deschid avantaje economice semnificative. Pentru rolul semnificativ pe care parcurile solare mari îl joacă în transformarea sistemului energetic global, un sistem integrat precum cel de la Phoenix Contact este piesa lipsă din puzzle.
Sursa: energynomics.ro
Comments