♦ Pana la sfarsitul acestui an, se preconizeaza punerea in functiune a unei capacitati de 72 MW in proiecte de energie eoliana. Acestea reprezinta primele investitii semnificative din acest domeniu pe piata locala, dupa o perioada de stagnare de zece ani. De asemenea, se lucreaza intens la constructia unor proiecte solare care totalizeaza aproximativ 1.000 MW si sunt intr-un stadiu avansat.
Pentru perioada pana in 2030, Romania isi propune sa dezvolte noi capacitati de 10.000 MW in domeniul energiei regenerabile, la care se adauga proiecte legate de energia nucleara sau cea provenita din gaze.
"Un mod de a atinge acest obiectiv este sa directionam o parte din consumul actual catre energia electrica. Sectoare precum industria cu consum intensiv de energie sau transporturile ar trebui sa se orienteze catre utilizarea energiei electrice. De asemenea, va exista o obligatie asociata consumului de energie verde. Daca nu veti consuma energie verde, veti fi supusi taxelor", a subliniat Liviu Gavrila, vicepresedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), in cadrul evenimentului de lansare a celei de-a doua editii a Codului de Bune Practici pentru Energie Regenerabila din Romania.
Codul, o initiativa dezvoltata in colaborare intre Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) si Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania (RPIA), reprezinta o analiza detaliata a pietei energiei verzi din Romania. Acesta ofera o perspectiva asupra oportunitatilor si a provocarilor cu care se confrunta investitorii in acest domeniu in prezent.
Pentru a atinge obiectivul de a creste ponderea energiei electrice in consumul total de energie la nivelul Uniunii Europene pana in 2050 la 58%, ar fi necesara o crestere de 5-7 ori a capacitatii de productie a energiei regenerabile intre anii 2020 si 2050. Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, este esentiala o corelare intre proiectele de productie de energie si consumul efectiv.
Stefanita Munteanu, CEO al Transelectrica, transportatorul national de energie, a atras atentia ca, pana la data de 31 iulie 2023, au fost emise Avize Tehnice de Racordare (ATR) pentru o capacitate totala de 6.572 MW in centrale electrice eoliene si 5.106 MW in centrale electrice fotovoltaice. Aceste date au fost prezentate in cadrul celei de-a doua editii a Codului de Bune Practici pentru Energie Regenerabila din Romania.
Sursa: zf.ro
コメント