Producatorii din domeniul energiei regenerabile din Romania cer autoritatilor sa asigure conditii corecte de competitie pentru toti cei implicati in dezvoltarea capacitatilor de productie de energie din surse regenerabile, conform unei declaratii emise de Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania (RPIA) si mentionata de Agerpres.
Potrivit acestei surse, RPIA (Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania), RWEA (Asociatia Romana pentru Energie Eoliana) si PATRES (Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania) reprezinta producatori, dezvoltatori si furnizori de servicii si echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o capacitate totala instalata de aproximativ 5 GW.
"RPIA, RWEA si PATRES sunt ingrijorate de intentia Agentiei Domeniilor Statului (ADS) de a propune o ordonanta de urgenta care sa permita concesionarea a peste 4.000 de hectare de teren catre anumite companii aflate in proprietatea statului, in vederea dezvoltarii capacitatilor de productie de energie din surse fotovoltaice si eoliene. In timp ce atingerea obiectivelor de neutralitate climatica este un obiectiv comun, o astfel de schimbare legislativa trebuie sa respecte regulile europene referitoare la competitie si ajutor de stat; atribuirea directa a terenurilor catre anumite societati ar putea afecta negativ investitorii privati din sectorul energiei regenerabile si piata interna de energie in general, ceea ce ar descuraja investitiile", au declarat organizatiile.
Conform producatorilor din domeniul energiei regenerabile, o astfel de masura ar trebui sa respecte principiile transparentei si concurentei loiale, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se desfasoare licitatii publice pentru atribuirea concesiunilor sau cel putin sa se stabileasca criterii clare si nediscriminatorii pentru selectie. "O negociere directa intre ADS si anumite companii selectate nu poate asigura aceleasi conditii corecte de competitie", se arata in declaratie.
Sugestiile de modificare propuse ar putea distorsiona competitia pe piata de energie, deoarece investitorii privati ar putea dezvolta proiecte doar pe suprafete mai mici de 50 de hectare, conform interpretarii restrictive a legii fondului funciar de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in timp ce ADS ar putea concesiona suprafete mult mai mari.
In aceasta situatie, proiectul ar putea fi considerat un ajutor de stat, ceea ce ar necesita notificarea prealabila a Comisiei Europene. In caz contrar, exista riscul declansarii unei investigatii impotriva Romaniei pentru incalcarea normelor europene, dat fiind ca, conform articolului 107 din TFUE, "ajutoarele acordate de state sau din resursele statului, sub orice forma, care falsifica sau ameninta sa falsifice concurenta prin favorizarea anumitor intreprinderi sunt incompatibile cu piata interna."
"Nu in ultimul rand, propunerea ADS ridica semne de intrebare cu privire la maniera in care aceste capacitati vor fi integrate in reteaua nationala de transport a energiei electrice. Acest lucru este cu atat mai important deoarece nu exista un plan clar pentru dezvoltarea infrastructurii necesare, iar parcurile eoliene si solare mentionate nu prezinta nicio solutie pentru depozitarea surplusului de energie produs", se subliniaza in declaratie.
In plus, asociatiile din industrie critica faptul ca operatorii nu au acces la Fondul de Modernizare, care ar trebui sa sustina tranzitia energetica a Romaniei. Aceasta se datoreaza faptului ca dezvoltatorii privati nu primesc sprijin pentru a integra tehnologii de stocare in proiectele lor. Chiar daca din punct de vedere legislativ dezvoltatorii au posibilitatea sa includa solutii de stocare, costurile asociate sunt excesive. Mai mult, contractul mult asteptat pentru diferenta (CfD), menit sa incurajeze investitiile in surse regenerabile, nu include aspectul referitor la stocare.
Astfel, RPIA, RWEA si PATRES exprima speranta ca proiectele propuse de autoritatile romane vor fi evaluate in raport cu impactul lor asupra dezvoltarii surselor regenerabile si asupra atingerii obiectivelor climatice ale Romaniei. Aceste asociatii isi reafirma disponibilitatea de a dialoga cu toti actorii implicati in tranzitia energetica si de a contribui activ la identificarea celor mai bune solutii pentru asigurarea unei surse de energie curata, sigura si accesibila pentru toti consumatorii.
Sursa: bursa.ro
Comments