top of page

Care instalatii fotovoltaice sunt cele mai potrivite in contextul Pactului Verde European? Cele on-grid, off-grid sau hibride?


Uniunea Europeana accelereaza eforturile pentru promovarea sustenabilitatii si a tranzitiei catre energia verde, concentrandu-se pe tehnologiile de energie regenerabila, precum fotovoltaicele. In aceasta directie, se contureaza intrebarea: Care sistem de instalare solara - on-grid, off-grid sau hibrid - ofera cele mai promitatoare perspective?

Iata care sunt principalele diferente intre sistemele fotovoltaice:

  • Sistemul on-grid este conectat direct la reteaua electrica, avand capacitatea de a prelua si de a returna surplusul de energie.

  • Siatemul off-grid este o solutie independenta, neconectata la retea, ce utilizeaza baterii pentru stocarea energiei.

  • Sistemul hibrid, combina avantajele ambelor tipuri de sisteme, functionand atat in mod conectat la retea, cat si in mod autonom.

Dar sa detaliem un pic care sunt principalele avantaje ale fiecarui tip de sistem in parte.


Sistemele on-grid

Instalatiile in retea sau on-grid sunt sustinute de politica Pactului Verde a UE pentru integrarea surselor regenerabile de energie in infrastructura existenta. Acestea nu doar genereaza economii pentru proprietari, ci si contribuie la stabilizarea si durabilitatea retelei energetice nationale prin furnizarea de energie excedentara. Acest aspect devine crucial odata cu cresterea cerintelor privind ponderea energiei regenerabile in sistemul energetic combinat al statelor membre.


Sisteme off-grid

Desi ofera independenta totala de sursele externe de energie, sistemele off-grid pot fi o provocare pentru utilizatori in ceea ce priveste asigurarea unei capacitati adecvate de stocare a energiei si gestionarea acesteia pentru a asigura continuitatea alimentarii. Cu toate acestea, ele sunt extrem de potrivite pentru zonele indepartate in care accesul la reteaua electrica este limitat sau neeconomic. In cadrul Pactului Verde, aceste sisteme sunt complet ecologice, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 la minimum. Este important sa mentionam ca, in tari precum Polonia, care inca depind in mare masura de combustibilii fosili pentru generarea de electricitate, sistemele off-grid pot juca un rol crucial in tranzitia catre surse de energie mai curate si sustenabile.


Sisteme hibrid

Sisteme hibrid ofera un compromis intre independenta si integrarea in retea, permitand utilizarea maxima a energiei produse si minimizand riscul de intrerupere a alimentarii. In cadrul Pactului Verde, sistemele hibride sunt considerate solutia optima pentru a sprijini cresterea ponderii surselor regenerabile de energie in productia totala de energie si pentru a asigura securitatea energetica.


Inainte de a opta pentru oricare dintre cele trei tipuri de sisteme, este important sa avem in vedere o serie de factori, precum: accesul la reteaa locala, nevoile energetice, optiunile bugetare, dar si obiectivele legate de Pactul Verde, instalatiile hibride fiind cea mai buna alegere in ce priveste atingerea acestor obiective.


Commentaires


bottom of page